Umjesto skupih operacija u inostranstvu, skolioza se u Sarajevu liječi besplatno

Mlada Travničanka Amna Halep nedavno je uspješno operirana u sarajevskom KCUS-u nakon što joj je dijagnosticirana skolioza, bolest koja je sve češća među našom djecom. Mnogi za liječenje skolioze u inostranstvu plaćaju visoke iznose, za njih se često organiziraju humanitarne akcije. Porodica Halep odlučila se za bh. stručnjake. Ozdravljenje njihovog djeteta dokazuje da su bili u pravu

Često se u Bosni i Hercegovini organiziraju humanitarne akcije kako bi se skupio novac neophodan za odlazak na liječenje u inostranstvo djece oboljele od skolioze. Riječ je o operativnim zahvatima na kičmi vrijednim između 20 i 100 hiljada eura, ovisno o težini bolesti i zemlji u kojoj je smještena klinika. Međutim, ovakvi zahvati obavljaju se i više nego uspješno na Klinici za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Koristeći se najmodernijim vrstama operacija, znanjem i iskustvom stečenim na domaćim i svjetskim klinikama, ovdašnji doktori svakim danom nižu nove uspjehe u ovoj oblasti hirurgije. Do sada su sarajevski doktori izliječili više od dvije stotine djece. Zdravstveno osiguranje u potpunosti pokriva troškove operacija.

PACIJENTI SU NAJBOLJA PREPORUKA

Svjedoci smo kako se posljednjih mjeseci sistematski i orkestrirano radi na stvaranju nepovjerenja prema domaćim ljekarima i bolnicama. Priče o uspješnom ishodu bh. građana u domaćim bolnicama, s druge strane, rijetko ili nikako ne nalaze put do medija. I zbog toga se građani odlučuju skupo liječiti u inostranstvu. Mnogi od njih i ne znaju da sve to što traže u inostranim klinikama mogu naći i u BiH i bez skupljanja novca humanitarnim akcijama.

Zahvaljujući preporukama bivših pacijenata i poznanika, travnička porodica Halep odlučila je liječiti svoju djevojčicu Amnu na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS-a u Sarajevu. Amna je rođena kao zdravo dijete, rasla u seoskom okruženju i bila vrlo snažna sve dok roditelji nisu primijetili, kada je bila peti razred osnovne škole, izbočinu na njenim leđima. Na specijalističkom pregledu u Travniku dijagnosticirana joj je skolioza. “Dok Amna nije oboljela, mi nismo imali pojma šta je skolioza. U školi se nešto malo o njoj uči. Bili smo u šoku”, priča Amnina majka Almira Halep. Skolioza se sve češće javlja kod djece, a podrazumijeva abnormalno krivljenje kičme na jednu stranu.

Almira kaže da je velika sreća što su im poznanici i prijatelji odmah preporučili liječenje kod prof. dr. Mirze Biščevića, šefa Spinalnog odjela Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS‑a.

“Mi smo se prvi put sreli s bolešću djeteta, sa Sarajevom, s tako ogromnom klinikom. Za nas je to bio bauk. Ali na kraju smo bili oduševljeni sa svime i prezadovoljni smo. Doktor Biščević je mlad, ali veoma profesionalan čovjek”, priča Amnina majka.

Pošto je Amna bila još mlada za operaciju, doktor je na prvom pregledu preporučio nošenje korzeta. “Korzet je trebao zaustaviti širenje skolioze. Profesor je sve detaljno objašnjavao i bili smo upoznati sa svim. Imali smo povjerenje u njega i ostali smo na Klinici nakon prvog pregleda. Trudili smo se da poštujemo njegove savjete i da sarađujemo”, priča Almira.

Djevojčica je dvije godine nosila korzet svaki dan 24 sata, a skidala ga je dnevno po petnaest minuta.

“Osjećala sam se malo nezgodno što mi je iskrivljena kičma. I onda sam shvatila da to nije ništa kad sam vidjela da ima lijeka”, priča dvanaestogodišnja djevojčica Amna, čiji su se roditelji savjetovali i s komšijama čiju je djevojčicu Belmu, koja je patila od još većeg deformiteta, operirao doktor Biščević.

“Oni su nam rekli sve najbolje o njemu. Također, u bolnici smo sreli djevojku koja je došla na kontrolu kod profesora nakon operacije. Rečeno je da nema potrebe da dolazi više i da je izliječena. Moja se Amna druži sad s njima i kontaktira s tim njegovim bivšim pacijentima. Ti komentari i preporuke koje su dolazile sa svih strana za profesora umirili su nas”, priča Almira.

AMNINE SUZE RADOSNICE

Amna je prije nekoliko dana uspješno operirana na sarajevskoj Klinici za ortopediju i traumatologiju. Vođa stručnog tima bio je doktor Mirza Biščević. Nakon operacije, bile su suze radosnice jer se konačno riješila problema koji joj je, prije svega, stvarao nelagodu.

“Prezadovoljna sam, pogotovo osobljem i doktorom. Kada sam se prvi put pogledala u ogledalo nakon operacije, nisam vjerovala da sam to ja. Drugi dan nakon operacije mogla sam hodati. Sad se mogu normalno vratiti u školu i najesen krenuti u sedmi razred”, kaže Amna, koja je sedam dana nakon operacije izašla iz bolnice.

Ovakav operativni zahvat sa sobom nosi i određene rizike. Amnina majka, presretna što je zahvat prošao bez bolova i što je Amna odmah nakon operacije bila sposobna hodati, kaže da su prije operacije bili upoznati sa svim. “Doktor nam je objasnio da postoji rizik, ali smo bili umireni zbog njegovih bivših pacijenata jer nisu imali ni jedan neuspješan slučaj operacije. Skolioza je vrlo lahko uočljiva. Mi svakog šaljemo kod profesora Biščevića na pregled. Svima apeliram da provjere dijete. Imamo stručne doktore, sve se može spriječiti. Pogotovo ako se na vrijeme uradi”, tvrdi Almira. Misli kako je njezina kćerka oboljela zbog nepravilnog sjedenja, zbog previše vremena provedenog za računarom, ali i povećane tjelesne mase. “Hvala Bogu pa imam doktora Biščevića u Sarajevu. Zamislite da sam trebala voditi dijete u Tursku, Zagreb ili Beograd. Kako s bosanskim platama? Ovako sam za sat i po do dva kod svog djeteta”, kaže Amnina mama.

NAŠI DOKTORI MOGU SVE

Doktor Biščević je 2008. godine postao pionir kada je u pitanju moderna spinalna hirurgija u BiH. Spinalnom hirurgijom bavi se već deset godina i još nikada nije potpisao uputnicu za liječenje u inostranstvo. Uvjeren je da sa svojim timom, kolegama i saradnicima može uspješno izliječiti svaku deformaciju. Amna je dokaz za tu tvrdnju. Jedna je od skoro 200 djeca koju su uspješno operirali.

Skolioza nije samo bolest zbog koje se tinejdžeri, opterećeni svojim izgledom, loše osjećaju. U težim slučajevima dolazi i do smetnji u disanju, u radu srca… Mjesečno se na KCUS-u operira troje djece s takvim deformitetom. Operacije na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS-a usavršene su i traju oko dva sata, bez gubitka krvi.

Na KCUS-u tvrde, a iskustva pacijenata to i pokazuju, da nema razlike kada je u pitanju liječenje skolioze u Sarajevu i nekim inozemnim centrima. Bh. liječnici još su i bolji.

Izvor: Stav.ba

Kontakt