Radiofrekventna ablacija u tretmanu boli koljena i leđa

Radiofrekventna ablacija – RFA predstavlja minimalno-invazivnu proceduru (ubod igle) koja ima za cilj zaustaviti prijenos bolnih impulsa kroz nervne završetke. Ona se izvodi u budnom stanju i nije bolna za pacijenta zbog upotrebe lokalnog anestetika. Ljekar pod kontrolom pokretnog RTG aparata uvodi iglu (elektrodu) u neposrednu blizinu živca. Aplikacijom dozirane struje u trajanju 1-3 minute stvara se temperatura 60-90 °C koja denaturira proteine nervnih završetaka, čime oni gube sposobnost provođenja bolnih impulsa. To pacijent percipira kao smanjenje bolnosti koljena, odnosno kičme za 40-80% (2-3 puta), tokom narednih 6-12 mjeseci (3-24). Procedura se može ponavljati, ovisno o efektima i željama pacijenta. Ukoliko se izvodi od strane stručne osobe, RFA nema posebnih rizika, a nakon završetka intervencije pacijent ide kući bez dodatnih mjera opreza.

Najčešća indikacija za RFA jeste bol u koljenu kod osoba kojima zamjena zgloba koljena nije opcija, kao npr.:

  • starije osobe,
  • osobe koje su suviše mlade za tu operaciju,
  • oni kojima je zglob koljena već zamijenjen ali i dalje osjećaju bol,
  • pacijenti kojima ostale metode liječenja nisu pomogle.

Slijedeća indikacija za RFA jesu bolna stanja na kičmi:

  • bol fasetnih zglobova,
  • diskopatija,
  • bulging diska i neke diskushernije, te
  • stanja koja se opisuju kao lumbago, lumbalni sindrom, lumboishilagija, dorzalgija, spondiloza i slično.

U liječenju bolesti intervertebralnog diska, RFA analogna je laserskom liječenju (PLDD), a i znatno je preciznija i sigurnija od PLDD-a. Toplota vaporizira disk i uzrokuje koagulaciju proteina, te disk postaje čvršći, skuplja se i povlači u svoje ležište. Time se smanjuje nestabilnost međupršljenskog prostora i podraživanje nerva, te bol nestaje.

Osim koljena i kičme, RFA moguće je upotrebljavati i za tretman bola u zglobu kuka, ramena i dr. Više informacija o ovim metodama možete dobiti u našoj Ordinaciji.

Kontakt