Ortopedske operacije

U najširem smislu ortopedske operacije su sve operacije ruku, nogu i kičme, odnosno operacije na kostima, zglobovima i mekim tkivima i po svom karakteru su veoma raznolike. Najčešće ortopedske operacije su fiksacije prijeloma (ploče i klinovi), ugradnja umjetnih zglobova, artroskopije, zahvati na kičmi, odstranjenje tumora i slično.

Zajedničko za sve ortopedske operacije koje se izvode u općoj anesteziji jeste klasična preoperativna priprema (nalazi krvi, urina, rentgen pluća i EKG, sa mišljenjem interniste da li je pacijent spreman za operaciju). Veoma često potrebne su i mikrobiološke pretrage kao što su bris grla, nosa, urinokulture, nalaz na HIV, hepatitis i sifilis, ovisno o tipu zahvata, a u cilju smanjenja rizika od infekcije. Naravno u životno ugrožavajućim stanjima procedura je drugaćija.

Razvojem medicine razvijale su se i intervencije koje su vremenom postajale sve manje invazivne, a sa ciljem izbjegavanja operacija u općoj anesteziji, te smanjenjem veličine operativne rane, te su se razvile minimalno invazivne i iglene procedure.

Naravno, sigurnost pacijenta i kvalitet izvedene intervencije su na prvom mjestu.

Slušanje pacijenta i shvatanje njegovih potreba i želja jeste uslov pravilnog planiranja ortopedske intervencije.

DOBRE ODLUKE DOLAZE IZ ISKUSTVA, A ISKUSTVO IZ LOŠIH ODLUKA.

Kontakt