Operacije kičme

Najčešći razlog za operaciju kičme jeste jaka bol u leđima ili nozi koja se ne može riješiti na neki jednostavniji način. Uzrok te boli može biti nestabilnost kičmenog stuba, pritisak ili upala nervnog korijena ili jednostavno bolnost diskova i malih zglobova kičme. Detaljnim kliničkim pregledom i radiološkim pretragama određuje se uzrok boli i shodno bira najprikladnija intervencija.

Iglene intervencije su daleko najčešće spinalne procedure gdje se jednom kratkotrajnom intervencijom uspijeva otkloniti bol. To su najčešće selektivne blokade nervnih korijenova – SNRB kod išijasa, laserska ili radiofrekventna ablacija kod diskushernije, vertebroplastika od osteoporotskih prijeloma i slično.

Kada na ovaj način se ne može riješiti problem, pristupa se otvorenim, klasičnim operacijama gdje se širi kičmeni kanal i otklanja pritisak na živac, kao npr. kod diskushernija ili stenoza. Mnogokad ni ovakve intervencije nisu dovoljne i tada je potrebna fiksacija kičme sa metalnim implantatima, kao npr. kod listeza, prijeloma, deformacija i drugih vrsta nestabilnosti kičme. Da bi vaš ljekar mogao odabrati najbolju metodu za vas, neophodno je da posjeduje iskustvo u svim opisanim intervencijama i bez pristrasnosti odabere onu koja je najpogodnija za vas.

Kontakt