Longete i gipsevi

Večina prijeloma i povreda ruku i nogu se može liječiti postavljanjem gipsanih imobilizacija. Neoperativno ili konzervativno liječenje prijeloma je metoda izbora za sve prijelome ukoliko je to izvodivo. Kod neoperativnog liječenja prijeloma postoji princip “3R”:  repozicija, retencija i rehabilitacija. Repozicija je postavljanje fragmenta u prvobitnu ili zadovoljavajuću poziciju, a retencija je postupak kojim se dio tijela dovodi u stanje mirovanja, bilo da je to transportna, privremena, gipsana imobilizacija, ortoza ili ekstenzija.

Imobilizacija minimizira pokretljivost, što omogućava koštano cijeljenje, zaustavlja daljnje oštećenje tkiva, nastanak komplikacija i bolnost. Longete se obično se korise u prvih 7 dana nakon repozicije prijeloma zbog prevencije razvoja otoka i pritiska na živce i krvne žile. Longeta se obloži vatom i aplicira se na polovinu do dvije trećine obima ekstremiteta, ostatak se ojača zavojem. Prvih nekoliko dana potrebno držati ruku ili nogu povišeno radi prevencije otoka i ne oslanjati se na gips prva 24 sata dok se gips ne osuši i stvrdne. Obavezna je rentgenska i klinička kontrola kako bi se utvrdio položaj ulomaka i stanje prokrvljenost (da gips ne steže).

Nakon longete postavlja se cirkularni, tj. puni gips koji se nosi do kraja perioda retencije, uz iste mjere predostrožnosti kao i longeta. Osim klasičnog gipsa postoji i plastični koji je lakši, otporniji i komforniji za pacijenta.

 

Kontakt