Lom kuka

Prijelom kuka je jedna od najčešćih povreda, desi se svakoj šestoj osobi. Čak 30% kapaciteta ortopedsko-traumatoloških ustanova zauzimaju pacijenti sa ovim povredama, uglavnom su to starije osobe koje su zadobile prijelom pri hodu,a  rjeđe mlađe osobe i to uvijek nakon traume visoke energije (prometna nesreća, padovi sa visine, jaki direktni udarci). Prijelomi kuka uvijek se tretiraju operativno. Prije, dok se ovi prijelomi nisu operisali smrtnost unutar 6 mj. bila je 80%, zbog hipostatskih pneumonija, dekubitusa i pogoršanja općeg stanja. Prijelom proksimalnog okrajka femura (kuka) je povreda koja se uglavnom dešava osobama ženskog spola u osmoj dekadi života.

Obzirom na težinu povrede, brojna prateća oboljenja i ovisnost ovih pacijenata o drugim osobama potrebno je ovu povredu dijagnosticirati i učiniti operativni zahvat što prije, te sporovesti brzu rehabilitaciju (osposobiti za samostalan hod i obavljanje osnovnih funkcija). Nakon operacije prijeloma kuka pacijent se obično vrati u funkcionalno stanje približno onome prije povrede za nekolio sedmica do mjeseci, ovisno o pratećim bolestima, psihičkom stanju, motiviranosti pacijenta i rehabilitaciji.

Cilj operacije i rehabilitacije je što prije pacijenta osposobiti za samostalan hod i ličnu njegu kako bi bio nezavisan o pomoći druge osobe, u protivnom do kraja života je vezan za postelju, uz trajan angažman drugih lica.

Kontakt