Išijas i SNRB

Prirodni proces starenja kičme praćen je nelagodom ili čak bolovima i često je prvi razlog zbog kojeg čovjek posjeti svoga doktora. Uzrok te boli jesu degenerativne promjene na kičmenim zglobovima (diskovima i fasetama) koje pritišću i podražuju nervne korijenove. 

Tu bol pacijent obično lokalizira u leđima ili vratu, sa ili bez širenja niz nogu ili ruku. Kliničke dijagnoze ovih stanja jesu lumbago, išijas, cervikobrahijalni sindrom, a radiološke diskushernija, spondiloza, stenoza i sl. U pravilu ove tegobe su prolazne, a ukoliko se nastave i nakon smanjenja aktivnosti i uzimanja analgetika potrebno je da potražite našu pomoć.   

Aplikacijom lijeka tačno na mjestu upale živca, uz kontrolu rentgen aparata (SNRB- selective nerve root block i FB- faset block) odmah otklanjamo bol. Time izbjegavamo dalju patnju pacijenta, nepotrebne pretrage, dugotrajne fizikalne terapije i u najvećem broju slučajeva i operacije. 

Ove blokade smanjuju nivo bolnosti barem 3 puta u preko 80% pacijenata u trajanju 3-12 mjeseci. Pacijenti su nakon ove desetominutne procedure u mogućnosti da nastave sa svojim privatnim i radnim aktivnostima. Uz to, ova terapija ne spriječava ostale vidove terapije bola u leđima (analgetici, fizikalna terapija i sl.). Čak šta više, obezboljen pacijent će lakše moći sprovoditi neophodne vježbe jačnja leđnih mišića kao što je plivanje, vožnja bicikla, kardio vježbe i sl.

Kontakt