Doktor Mirza Bišćević izabran za predsjednika Udruženja ortopeda i traumatologa BiH

rof. dr Mirza Bišćević izabran je za predsjednika Udruženja ortopeda i traumatologa Bosne i Hercegovine.

Jučer je u Sarajevu, održan ortopedski simpozij i Skupština Udruženja ortopeda i traumatologa BiH na kojoj je  prof. dr Mirza Bišćević izabran za predsjednika.

On je pored stručnog predavanja na temu „Bol – vrste i uzroci, terapijski pristup“ prezentirao  i smjernice djelovanja Udruženja  u naredne dvije godine.

Istakao je posebnu važnost ortopedske struke u društvu jer oboljenja i povrede lokomotornog aparata čine oko 20 posto svih bolničkih troškova, 42 posto svih radnih nesposobnosti i rehabilitacija i veliku većinu odštetnih zahtjeva.

Stalni rast životne dobi pacijenata i njihovih očekivanja dodatno opterećuje zdravstveni sistem, što u zemljama sa skromnim resursima kao što je BiH može dovesti do ozbiljnih posljedica, istakao je prof.dr. Bišćević koji je i član Glavnog odbora Evropskog udruženja ortopeda.

U tom kontekstu ukazao je da  Bosna i Hercegovina u prosjeku ima duplo manje ortopeda po glavi stanovnika od Evrope.

– Zbog toga nam je jako važno očuvati i unaprijediti postojeći kadar, u protivnom nastaje javno-zdravstveni problem. Upućivanja u druge ustanove i inostranstvo se pokazalo kao nepraktično, skupo i rizično rješenje – rekao je novoizabrani predsjednik Udruženja ortopeda i traumatologa Bosne i Hercegovine, prof. dr Mirza Bišćević.

Udruženje ortopeda i traumatologa u Bosni i Hercegovini okuplja vrhunske stručnjake iz svih podoblasti ove grane hirurgije i ponosni smo na naše članove. Stoga ćemo se zalagati za  organizaciju ortopedsko-traumatološke službe na principima struke, a ne politike, kako bi se i sa postojećim kadrovskim i materijalnim resursima pružila neuporedivo kvalitetnija usluga svim pacijentima u našoj zemlji, rekao je  prof. dr Bišćević, a saopćeno je iz Udruženje ortopeda i traumatologa u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Source

Kontakt