1. Kongres ortopeda i traumatologa BiH

Kongres ortopeda i traumatologa Bosne i Hercegovine održati će se na olimpijskoj ljepotici Jahorini od 18. do 21. septembra 2014. godine. Ovaj Kongres će ugostiti 250 ortopeda i traumotologa iz cijele BiH, regiona i svijeta.

“Ovo je povijesni Kongres, naučni uspjeh na kojem će otopedi i traumatolozi razmijeniti svoja iskustva i pokazati jedni drugima svoja dostignuća u ovoj oblasti”, izjavio je za Klix.ba prof. dr. Mirza Biščević.

Oblast po kojoj su bh. ortopedi i traumatolozi posebno poznati je ratna hirurgija, jer imaju mnogo veće iskustvo nego ljekari iz drugih zemalja.

Profesor Biščević je rekao da je oblast ratne ortopedije praktično postala neprepoznatljiva u posljednje tri ili četiri decenije generalno u svijetu. Bh. ljekari prate dostignuća, a u svim subspecijalizacijama, od traumatologije, spinalne hirurgije, artroskopije i endoprotetike, bilježi se veliki napredak što ljekari iz BiH odlično prate.

Održavanje prvog Kongresa ortopeda i traumatologa BiH se poklapa za obilježavanjem jubileja 30 godina od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, ali i sa stogodišnjicom početka Prvog svjetskog rata.

“Ne tako davna 1984. godina je učinila Sarajevo i Jahorinu centrom svijeta, a mi ovim Kongresom želimo povratiti makar mali dio toga sjaja. Jahorina je jedan od sinonima Zimskih olimpijskih igara i željeli smo povezati dekadni jubilej i tu geografsku lokaciju Jahorine”, rekao je profesor Biščević.

Više informacija

Kontakt