Išijas

Išijas jeste bolna upala ishijadičnog živca koja je najčešće uzrokovana pritiskom diskushernije na L4,L5 i S1 korijen u području lumbosakralne kičme. Manifestira se  bolom i parestezijama (trnjenjem) duž vanjske i stražnje strane noge.

Lasegov znak je tipičan za išijas.

Kod težih slučajeva postoji slabost dorzofleksora (korjen L5) ili plantofleksora stopala (korjen S1), te pacijent nije u stanju da hoda na prstima ili petama. Tok bolesti cikličan, bolne epizode traju i do nekoliko sedmica. U bolnoj fazi savjetuje se mirovanje/aktivnosti do granice bola, analgetici, fizikalna terapija (toplota, magnet, UZV elektro-terapija), oblozi, ortoze, a u bezbolnoj fazi i vježbe jačanja leđne muskulature, psihoterapija,savjeti.

Aplikacija lijeka u minimalnoj dozi tačno na mjesto upale živca je moguća samo uz kontrolu rentgena (SNRB- selective nerve rooth block). Time se bol otklanja odmah i izbjegavaju se  štetne sistemnske  nuspojave lijekova koje se javljaju pri aplikaciji velikih doza intravenski, intramuskularno ili tabletarno.

Operacija diskushernije je potrebna veoma rijetko, i to samo u slučajevima kronične jake ishialgije koja ne reagira na blokade ili kod pojave značajne mišićne slabosti.

Kod operacije treba biti svijestan da otklanjanje diska – discektomija ne rješava lumbago već samo ishialgiju, da je rezultat operacije nakon 5 god.isti kao i bez operacije, i da postoji rizik 5-7% za ponovnu diskusherniju.